Wednesday, July 24, 2013

Welcome to Sfukenia school system!

Šolarji smo v našem šolskem sistemu obravnavani zelo pravičniško in enakopravno. Več kot očitno je, da se sestavljalci pravilnikov in ustvarjalci celotnega sistema za enakopravnost še preveč trudijo. Vsi dijaki so ob vpisu na faks obravnavani zelo enakopravno, pa naj so se štiri leta trudili na elitni gimnaziji ali pa naredili frizersko. Oceni o uspehu v predzadnjem in zadnjem letniku sta enako vredni na gimnazijskem programu kot na neki poklicni srednji šoli. Laik bi iz tega lahko sklepal, da če si odličen na poklicni srednji šoli, bi bil seveda odličen tudi na gimnazijskem programu. Poznam nekoga, ki je gimnazijski program zamenjal za poklicni – začuda se mu je uspeh iz 1 dvignil na 5! (Seveda je postal priden, ampak vseeno. ;) ) Ob tem bi rad vsem, ki se vpisujete v srednje šole, povedal; gimnazija je zgolj utvara o boljšem, raje pojdite na poklicno smer in počnite v življenju tisto, kar vas dejansko veseli! Morda se v družbi ne boste mogli pohvaliti, da ste naredili gimnazijo, boste pa lahko povedali, da ste v življenju srečni, saj počnete tisto, kar si želite.

Prehod iz osnovne šole na srednjo še razumem; da se za vpis na gimnazije gleda samo povprečje, saj na gimnaziji pridobiš zelo splošno izobrazbo. Totalno pa se mi zamegli, ko vidim, kako se sprejema na faks. Pomemben jim je samo uspeh v predzadnjih dveh letnikih ter na maturi. To pomeni, da večino faksov zanimajo samo tisti, ki se znajo nekaj dobro naučiti, ne pa tisti, ki so morda na določenem področju dobri. Za moje pojme, bi vsak faks moral imeti sprejemne izpite, ki bi seveda nekaj veljali. Ne pa, da ima faks oziroma višja strokovna šola sprejemce, ki jih po mnenju aktualnih študentov 'itak vsi naredijo', potem pa se ponovno gledata samo uspeh v zadnjih dveh letnikih ter matura. Na tak način se operejo, da 'sprejemci so, dobimo dobre na tem področju', spet pa vzamejo samo tiste, ki so po enakopravnem sistemu najboljši oziroma se znajo najbolje naučiti. S takim načinom bo naša preljuba državica še bolj v pi*di, kot je že sicer! Operiral me bo tisti, ki se zna naučiti 1000 strani v enem dnevu; gospodarstvo države (bo) vodi(l) človek, ki nima pojma o tem področju, informativni dan na 'delno' fotografski šoli pa se bo pofotografiralo kar z vgrajenim flešem (fotografije bodo seveda izredno osvetljene, brez šuma, z izjemno kompozicijo ter s srce parajočo zgodbo).

S fotografijo se ljubiteljsko ukvarjam že sedem let, od tega štiri leta bolj resno. Mislim, da me ne bo nič ustavilo, da ne bi še naprej fotografiral, saj mi to pomeni življenjsko pot. S faksom ali brez.

Vsem, ki vam je uspelo priti na želeni faks; čestitam in srečno!
Vsem, ki vam ni uspelo; (na tem mestu si zamislite neke spodbudne besede, jaz jih ne premorem).

No comments: